Alles wat je moet weten over Furoshiki

Wat is Furoshiki?

Furoshiki is een traditionele Japanse inpakdoek. De doek is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic- en papieren inpakmateriaal. De doeken hebben vaak omgezoomde randen en bevatten in sommige gevallen unieke, handgeschilderde ontwerpen. De vorm van  deze traditionele doek is vaak vierkant. De maten van de doeken variëren, maar zijn meestal of 45 x45 centimeter óf 70 x 70 centimeter.

Het materiaal

Het traditionele materiaal van een Furoshiki doek is katoen of zijde. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in synthetische materialen, waaronder Rayon en Nylon het meest gebruikt worden.

De oorsprong van Furoshiki

De eerste inpakdoeken werden gebruikt in de periode van 710 tot 794 V.C. In deze periode werden ze Tsusumi genoemd, wat letterlijk ‘verpakking’ betekent. Ze werden gebruikt als bescherming voor luxe, kostbare voorwerpen. Vanaf het jaar 794 werden de inpakdoeken vooral gebruikt als wikkelmateriaal voor kleding van de gasten in badhuizen. In een latere fase werd Furoshiki gebruikt voor het verpakken van cadeaus, boodschappen en andere voorwerpen.

Drie redenen om Furoshiki te gebruiken

Milieuvriendelijk

Furoshiki is de perfecte duurzame vervanger van inpakpapier en plastic inpakfolie. In tegenstelling tot papier en plastic, belandt deze inpakdoek zelden in de prullenbak. In veel gevallen wordt de doek hergebruikt voor een volgend cadeau.

Geld besparen

Als je gebruik maakt van Furoshiki, heb je geen inpakpapier en plakband meer nodig. Een cadeau inpakken met een inpakdoek bespaard dus ook nog eens geld!

Makkelijk inpakken

Sommige cadeaus zijn lastig in te pakken; vooral als ze een rare vorm hebben. Met de verschillende inpaktechnieken van Furoshiki kun je alle cadeaus mooi inpakken, ongeacht de vorm.

Inpakdoeken: Opnieuw populair

Vanaf de 20e eeuw nam de belangstelling voor de inpakdoek drastisch af. De doek was niet langer noodzakelijk; wanneer mensen boodschappen deden kregen ze toch standaard een papieren- of plastic tas mee. In de 21e eeuw nam de belangstelling voor de inpakdoek plotseling weer toe. Vanwege de milieuproblematiek gingen Japanners op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerpmateriaal. De Japanse minister van milieu, Yuriko Koike, spoorde het volk aan om geen wegwerp tassen meer te gebruiken en op zoek te gaan naar een duurzamer alternatief. Yuriko Koike ontwierp hiervoor zelfs een speciale Furoshiki-doek. In de afgelopen jaren is de interesse in deze Furoshiki-doek alleen nog maar verder toegenomen. Niet alleen in Japan, maar ook in het westen groeit de belangstelling voor deze ecologische inpakdoek met de dag.

Producten

Bekijk het uitgebreide aanbod Marimo’s van Thisisnotapizza.