De betekenis van het woord Marimo

In dit artikel gaan we het hebben over Marimo en de betekenis en oorsprong van dit unieke woord. Ook leggen we aan je uit wat Marimo precies is en vertellen we je meer over de aanschaf ervan.

Wat is Marimo?

Marimo en zijn betekenis

Voordat we je de betekenis van het woord Marimo vertellen, leggen we je eerst uit wat Marimo is. Marimo is een groene, ronde alg die leeft in koude, ondiepe meren. Marimo is klein wanneer het ontstaat, maar kan na jaren groeien de grootte van 12 centimeter bereiken. Japanse Marimo is een uitzondering op de regel. De Japanse Marimo-kolonies worden in sommige gevallen wel 30 centimeter groot.

De eerste naam die Marimo kreeg, was de Latijnse naam ‘Aegagropila linnaei.’  Hierna werd Marimo regelmatig Mosbol – of bal genoemd, omdat de alg sprekend lijkt op een bolletje mos. De naam Marimo is pas later ontstaan in 1898, en werd bedacht door de Japanse Botanicus Takuya Kawakami. Vertaald, is de betekenis van Marimo springkussen-waterplant. Hierbij staat Mari voor springkussen en mo voor waterplant.

Waar groeit Marimo?

Marimo werd voor het eerst ontdekt in Oostenrijk. Tegenwoordig is de alg daar niet meer te vinden. Marimo-kolonies leven momenteel in Scandinavië, Japan en Australië.

Hoe lang leeft Marimo?

In een goede omgeving kan Marimo jarenlang leven. Gemiddeld worden de bollen twaalf jaar oud, maar in ontoegankelijke gebieden kunnen ze wel een eeuw meegaan.

 

De aanschaf van Marimo

Wat zijn de eisen voor het houden van Marimo?

De eisen voor het houden van Marimo zijn heel laag. Om die reden is het voor iedereen toegestaan om de alg aan te schaffen. Je hebt niet eens een aquarium nodig. De alg doet het ook goed in een vaas, kom of pot. Marimo wordt dan ook steeds vaker gekocht als sierplant.

De verzorging van Marimo

De verzorging van Marimo is erg makkelijk. Het enige wat Marimo nodig heeft om te overleven is vers, koud water. Je hoeft dit niet iedere dag te verversen. Minimaal een keer per week is meer dan voldoende. Daarnaast vind de alg het fijn als je hem een plekje geeft in de schaduw; Marimo is namelijk beter bestand tegen kou, dan tegen hitte. Tot slot is het goed voor de alg als je hem regelmatig afspoelt onder de kraan en vervolgens zacht tussen je handpalmen rolt. Dit is echter niet noodzakelijk.

Marimo bij Thisisnotapizza

Bekijk het uitgebreide aanbod Marimo’s van Thisisnotapizza.