Mosballen verzorgen

Zit jij er aan te denken om een Mosbal aan te schaffen, maar wil je eerst wat meer weten over het verzorgen van Mosballen? Lees dan vooral verder.

Waar houd ik een Mosbal?

Een Mosbal is een groene, bolvormige alg die gehouden wordt in koud water. In het wild vind je de Mosballen vooral in ondiepe meren in Scandinavië, Japan en Australië. Wanneer je een Mosbal wilt verzorgen vraag je je waarschijnlijk af wat de eisen hiervoor zijn. Het antwoord op deze vraag is simpel: De eisen voor het houden van een Mosbal zijn erg laag. Een Mosbal is al snel gezond te houden in koud en vers water. Je hoeft de Mosbal daarnaast niet persé in een aquarium te houden. Een Mosbal is ook tevreden met een vaas of kom. De grootte hiervan maakt niet veel uit, als je er maar rekening mee houdt dat de Mosbal ongeveer 12 centimeter kan worden. Een te smalle vaas of fles zal de groei van de Mosbal tegenhouden.

Een Mosbal verzorgen

Een Mosbal verzorgen is erg simpel. Zoals hierboven al beschreven is, is deze alg al tevreden met koud en vers water. Ook een koel plekje in de schaduw zal de Mosbal waarderen. Mosballen zijn namelijk beter bestand tegen kou, dan tegen hitte. Om deze reden kun je de Mosbal tijdens een hittegolf eventueel tijdelijk in de koelkast plaatsen. Tot slot kan het nooit kwaad om je Mosbal eens in de zoveel tijd af te spoelen onder koud, stromend water. Dit is echter niet noodzakelijk.

Kan ik een Mosbal samen houden met mijn aquariumvissen?

Mosballen houden je vissen gezond

Je kunt een Mosbal samen houden met andere vissen. Sterker nog: Voor veel vissen is het gunstig om samen te leven met een Mosbal. Dit komt doordat de Mosbal nitraten absorbeert. Nitraten zijn bijproducten van visafval die ernstige gevolgen kunnen hebben op de gezondheid van aquariumvissen.  Wanneer de concentratie Nitraten in een aquarium te hoog zijn, kunnen vissen zelfs sterven. Hoe meer Mosballen je plaatst in je aquarium, hoe minder hoog de concentratie Nitrateen zal zijn. Ook zuigt een Mosbal CO2 op. Dit zorgt voor meer zuurstof in het water, wat ook goed is voor de gezondheid van je vissen.

Mosballen in een zoutwater-aquarium

In tegenstelling tot veel andere aquariumplanten, is de Mosbal goed bestand tegen zout water. Je kunt Mosballen dus ook gerust in je zoutwater-aquarium plaatsen.

Mosballen van Thisisnotapizza

Bekijk het uitgebreide aanbod Marimo’s van Thisisnotapizza.